Ejnars lille røde hus er vel næppe berømt - men det er kendt mange. "Nåh, det der med alle statuerne"

Ejnar er 94 år og har de seneste måneder boet på plejehjem. Han har ikke længere lyst til at tale med nogen, heller ikke mig. Den eneste, han vil tale med, er hans kone, Olga. Hun er fra Rusland, men har boet i Danmark i en del år.

Olga besøgte en dag Ejnar sammen med en veninde, som var hjemmehjælper. Olga er frisør og sådan begyndte deres historie sammen: Olga blev Ejnars private frisør. De blev gode venner og efterhånden udviklede deres venskab sig til et særligt kærlighedsforhold.

EN SLAGS BEDSTEFAR

"Han er jo meget ældre end jeg ... han er som slags bedstefar," siger Olga, når hun skal beskrive deres forhold. "Jeg har aldrig boet her - jeg har min egen lejlighed," fortæller Olga, imens hun sorterer og pakker Ejnars ejendele ned.

Han har været gift et par gange før og der står stadig Mary og Ejnar på døren, selv om Mary har været død i mange år. Ejnar har ingen børn, og Olga kender ikke til noget familie. Nu er hun hans eneste familie.

DEN KREATIVE MEJERIST

Ejnar arbejdede på et mejeri. Han burde måske have været kunstner, for hans interesse for kunsthåndværk, små installationer og sine italienske statuer i beton var stor, og det satte et tydeligt præg på huset og haven. Statuerne var Ejnars helt store lidenskab. "Han må have brugt en formue på dem," kommenterer Olga og kigger ud i haven på en af kvinderne i beton.

2. VERDENSKRIG OG FLOTTE DAMER

"Ejnar nød at sidde i udestuen og læse bøger om 2. Verdenskrig - omgivet af billeder af flotte damer," fortæller Olga. Ude i den hjemmebyggede udestue, hvor Ejnar ofte sad og læste hang der en plakat med Sherilyn Fynn og Samantha Fox og par et små, lødige pin-up billeder - Og ude i haven poserede de nøgne statuer.

Ejnar var glad for at fotografere og hans fotoalbums vidner om et langt og specielt liv i Hvidovre. Der har været liv og glade dage på Sydkærsvej og Ejnar har været en livsglad og excentrisk mand.

NYE BEBOERE

Den tid er forbi. Ejnars hus er solgt. Og når dette skrives har Olga ryddet op og tømt huset. Statuerne er væk, og der er kun få spor tilbage af Ejnar. Nu venter huset på håndværkerne, som river alle tilbygninger ned og lader det ydre af det oprindelige hus bliver stående. Det bliver ombygget til køkken-alrum og bliver en del af et nyt hus.

Når det hele står færdig flytter der en børnefamilie ind og begynder på en ny historie.

EFTERSKRIFT

Familien, der købte Ejnars hus besluttede, at de hellere ville bygget et helt nyt hus i stedet for at renovere og bygge. Ejnars hus blev derfor revet og et moderne parcelhus opført i stedet. Alle spor efter Ejnar og hans liv i huset er i dag væk.


SYDKÆRSVEJ 1 - HISTORIER FRA RISBJERG NO. 1

Risbjerg Villaby i Hvidovre er en rigtigt klondykekvarter med mange mærkelige og særprægede huse. For nogle år siden interviewede jeg fem familier fra kvarteret, som alle alene blev valgt ud fra deres hus’ særpræg - Det blev til portrætter af fem særprægede familier fra fem særprægede huse.

Ejnar var glad for at fotografere - nu er hans billeder minder om et excentrisk liv.

[ Se alle billede fra Risbjerg Villaby i slideshow ]