Svend Åge og hans kone, Anna, har boet i Hvidovre siden 1932. Anna er født lige om hjørnet i Valby, Svend Åge er Nørrebrodreng.

Svend Åge er 97 år. Anna er 95. Hun er med årene blevet handicappet og er nu til aflastning på et dagcenter tre gange om ugen. Hun er også blevet blind. ”Men hun er klar nok i bolden,” forsikrer Svend Åge. Anna og Svend Åge bor stadig i huset på Torstensvej med hjælp fra børnebørnene og hjemmehjælpen. ”… og vi bliver her, til vi skal bæres ud!”

”Vi boede først til leje i Valby, men vi ville gerne have vores eget. Så vi købte noget nede på Lodsvej,” fortæller Svend Åge. ”Men det kunne vi ikke klare, så vi lejede os ind på Greve Allé 40. Det var i 1934.”

KOTELLETGRUNDEN

I 1956 skulle det hus, de boede til leje i, pludselig sælges og Svend Åge og hans familie måtte hurtigt finde et andet sted at bo. Få hundrede meter længere nede ad vejen, på hjørnet af Greve Allé og Torstensvej, lå der en lille hjørnegrund. Den købte Svend Åge og byggede deres lille, aflange hus. ”Vi havde travlt – huset skulle jo sælges, så jeg måtte skynde mig at købe grunden og bygge huset.”

Svend Åge fik en arkitekt til at tegne huset, men han har selv bygget det – for han er murer: Svend Åge stod i lære i Hvidovre i 1929, og han har siden været med til at bygge nogle af husene i rundt omkring i Hvidovre.

SELVBYGGERHUS

”Huset er bygget i gasbeton. Og det er sgu godt bygget. Det er isoleret efter alle kunstens regler.” Gasbeton som byggemateriale var ikke så udbredt dengang i 50erne. Huse med flade tage var det tidspunkt heller ikke en almindelig byggestil. ”… men vores tag er nu ikke helt fladt – der er fald lidt ind mod midten, så vandet kan rende af,” siger Svend Åge stolt.

”Ovre på Greve Allé var der ingen vandledning i vejen dengang vi boede der. Folk havde deres egne brønde. Jeg kan huske, at Torstensvej var asfalteret, da vi byggede huset … men der var ingen fliser på fortovet”

”Nu forfalder huset … jeg har ikke kræfter til det mere. Jeg havde engang i flere år en til at ordne haven. Men det fungerede ikke til min tilfredsstillelse. Det duede sgu ikke, det der ’gartneri’. Men jeg kan ikke mere selv – jeg må have andre til det.”

”DET ER HÅRDT AT MISTE SINE UNGER”

Vi har mistet begge vores børn og svigerbørn. Det er kun mutter og jeg, der bliver ved med at leve … Det er hårdt at miste sine unger. Men vi har vores børnebørn og oldebørn. Og de er flinke til at komme på besøg.”

”Jeg kører i byen hver torsdag og handler. Så kommer et af børnebørnene og hjælper mig. Jeg har noget hjemmehjælp som handler ind, men jeg vil selv bestemme nogle af de ting, jeg skal have. Mel og sådan noget kan de godt købe. Men kød og den slags det vil jeg selv bestemme.”

Svend Åge og Anna har kendt hinanden i et helt menneskeliv. Og lidt til. ”Hvornår vi blev gift? Det var i … 1930. Cirka.”

TORSTENSVEJ - HISTORIER FRA RISBJERG NO. 2

Risbjerg Villaby i Hvidovre er en rigtigt klondykekvarter med mange mærkelige og særprægede huse. For nogle år siden interviewede jeg fem familier fra kvarteret, som alle alene blev valgt ud fra deres hus’ særpræg - Det blev til portrætter af fem særprægede familier fra fem særprægede huse.

Sådan har han sikkert taget imod i døren siden 1956. Svend Åge holder af en god cigar.

[ Se alle billede fra Risbjerg Villaby i slideshow ]