Risbjerg Villaby snyder. Ved første øjekast ligner det et helt almindeligt villakvarter - og virker lige så spændende eller kedeligt, som alle mulige andre kvarterer.

Men ser man lidt efter, så åbner Risbjerg Villaby sig som et spændende kvarter, med en broget og mangfoldig sammensætning af huse. Villabyen byder på næsten alt lige fra gamle bungalows til 70er-parcelhuse og store funkisvillaer.

FRUGTKASSER OG GAMLE SOMMERHUSE

Og mange af husene i kvarteret er ikke bare almindelige huse: Der er selvbyggerhuset, bygget af gamle frugtkasser; ombyggede sommerhuse; og der er huset med fem-seks forskellige tilbygninger. Alle er de huse, som hverisær har en særlig historie - Men til husene hører der også mennesker, som har deres egen historie at fortælle om livet i netop det hus, de bor i.

Og ligesom med husene er de historier også en mangfoldig samling: nogle mennesker har boet i huset i et halvt århundrede … andre er unge familier, som restaurerer fra kælder til kvist - eller måske bygger ny facade rundt om den gamle.

DE WALT’EN KØRER HVER WEEKEND

Der er noget pioneragtigt over kvarteret. På godt og ondt. Der er altid nogen, som har gang i byggeriet og nogen, som synes aldrig rigtig at blive færdige: de bygger konstant om, og det ser ud til, at det har de gjort de sidste ti år.

Risbjerg Villaby synes også at være stedet, hvor man kan finde den manglende reservedel til bilen. Der er nemlig ikke langt imellem indkørslerne, hvor gamle biler og bildele fylder op: Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har set et kvarter med så stærk en mekanikerånd.

HVEM BOR DER, EGENTLIG?

Risbjerg Villaby ligger mellem Sønderkær i nord og Brostykkevej i syd og mellem Vigerslevparken i øst og Hvidovrevej i vest. I alt omkring 1½ km2 huse, veje, haver og mennesker.

Denne fotoudstilling handler om fem af disse mange huse og om de fem familier, som bor der. Husene er valgt, fordi der var et eller andet ved dem, der fangede min opmærksomhed. Noget, der fik mig til at spørge: hvem er det egentlig, det bor derinde?

Udstillingen er et glimt af disse menneskers historie, som den tog sig ud et sted imellem november 2004 og marts 2005.

Fotoudstillingen blev vist på Rytterskolen i 2005 og i Historiens Hus i 2006. Begge steder i Hvidovre.


KLONDYKE - HISTORIER FRA RISBJERG

Risbjerg Villaby i Hvidovre er en rigtigt klondykekvarter med mange mærkelige og særprægede huse. For nogle år siden interviewede jeg fem familier fra kvarteret, som alle alene blev valgt ud fra deres hus’ særpræg - Det blev til portrætter af fem særprægede familier fra fem særprægede huse.

[ Se alle billede fra Risbjerg Villaby i slideshow ]